Bağırsak fonksiyonlarının düzgün çalışmaması, yanlış gıda tüketimi, hareketsiz yaşam gibi birçok nedene bağlanan kabızlığı gideren çözümler mevcuttur. Kabızlık bir müddet sonra insanın hayatını dar edebilecek duruma geliyor. Herkesin hayatının bir döneminde sıklıkla ya da nadiren mutlaka yaşadığı bir problemdir. Beslenmenizde yeterli lif ve su tüketmediğiniz zaman ya da kolondaki kas kasılmaları yavaş olduğu zaman, dışkı sertleşir, kurur ve kolondan çok yavaş bir şekilde geçer. Bu da kabızlığa neden olur. Kabızlığa neden olan faktörler;
– Diyet, aşırı süt ve süt ürünü tüketimi, antideprasan, gebelik, düzensiz yemek yeme, hareketsizlik, yetersiz su ve lif tüketimi, stes, tiroidin az çalışması, çevresel faktör olarak da seyahat kabızlığın başlıca nedenlerindendir.
Kabızlığı önlemek için;
– Aşırı kafein ürünlerininden kaçının
– Günde en az 2 litre su tüketin.
– Süt ve süt ürünlerini aşırıya kaçırmadan tüketin.
– Yemek yereken yavaş ve iyice çineyerek yiyin. Bu sindirim sistemini hızlandırır.
– Günde en az 30 dakika yürüyüş, egzersiz vs. yapın.
– Her sabah bir bardak ılık su için.
– Tuvaletiniz geldiğinde geciktirmeyin.
İyi gelen besinler
Kuru meyve; Mürdüm eriği, kayısı, incir, kuru erik sabahları aç karnına birkaç adet kuru meyvelerden erik, kayısı ve incir tüketmek ve arkasından ılık bir bardak su içmek bağırsakları hızlandıracaktır.
Su; Herhangi bir su içmeme sorununuz yoksa günde en az 2 litre yani 10 bardak su tüketin.
Lifli gıdalar; Avokado, pancar, ıspanak, pırasa, lahana, kereviz, kızılcık, keten tohumu ve baklagillerin tüketimi bağırsakları tetikler ve harekete geçmesini sağlar. Meyveleri ister kompostu ister çiğ şekilde tüketin, kabuk ve posalı yapıları metabolizmaya katkı sağlayacaktır.
Zeytinyağı; bağırsaktan yiyecek geçişini kolaylaştıran zeytinyağını her gün aç karnını bir tatlı kaşığı kadar tüketmek gerekiyor. Zeytinyağı aynı zamanda gastrit ve ülser problemlerinde de koruma sağlar.
Prebiyotik yoğurt; bağırsak faaliyetlerini canlandıran ve düzene girmesini sağlayan prebiyotik gıdalardan olan yoğurt aynı zamanda bağırsak mantarı ve bakterilerini yok eder.
Kaynak: coguhaber.com